En dag på Madesjö Hembygdsmuseum

97897b630a864effa6dd2c91a641caefHär i Nybro har vi, som många av er vet, Sveriges största hembygdsmuseum. Museet heter Madesjö Hembygdsmuseum för att det är beläget i Madesjö socken, vilket i sin tur ligger i Nybro. Att gå in i den långa träbyggnaden som förr i tiden utgjorde kyrkstallar ger en känsla av att åka tillbaka väldigt långt i tiden. Alla kanske inte vet vad kyrkstallar är, men det är precis som namnet antyder, byggnader vid en kyrka där kyrkans besökare kunde ställa sina hästar när de skulle bevista en gudstjänst. Kyrkstallarna i Madesjö är ungefär 200 meter lång och därmed den näst längsta träbyggnaden i hela landet. Och, det är i kyrkstallarna som hembygdsmuseet finns. Det är verkligen fascinerande att leva sig in i den värld traktens människor levde i förr.

Museet har drygt 7 000 registrerade föremål som på ett föredömligt sätt har ordnats i historiskt trovärdiga miljöer. Ja, det är intressant och spännande tack vare det snygga upplägget som också är pedagogiskt. Man behöver inte anstränga sig för att lära sig något, tvärtom märker man snabbt att man bara vill veta mer om bygdens historia. Extra roligt är det att kika in i en detaljerat inredd handelsbod eller lanthandel som man också säger; där finns minst sagt många originalvaror och man kan verkligen leva sig in i hur det var att handla då det begav sig.

Förutom den gamla handelsboden bjuds det bland annat på en inblick i en fotoateljé och ett gammalt lärarinnerum och hur det var i skolan. Där finns också den så kallade Madesjöduken, en förningsduk vävd i ett traditionellt mönster som var typiskt för detta småländska område. För den som inte vet vad förning är så kan jag upplysa om att det är riktigt god festmat, som man förvarade och tog med sig med hjälp av ovan nämnda duk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *