Glasriket och Nybro Glasbruk

twist_konvexOm det är något Nybro är vida känt för så är det för att vara en del av Glasriket. Glaset är karakteristiskt för vårt Nybro och det är många som besöker Nybro Glasbruk, likväl som den populära glashyttan i Boda och Kosta glasbruk. Varumärket Kosta Boda har nog inte undgått någon svensk. Det är känt över hela världen och betraktat som ett av de allra främsta inom sitt område, det vill säga glaskonst och glas.

Hela Glasriket är såklart större än Nybro då det sträcker ut sig kring Smålands vackra skogar och natur. Här har en tradition hållits vid liv i flera hundra år. Jag syftar såklart på traditionen att tillverka munblåst glas, vilken har funnits alltsedan år 1742. När glasbruken hade sin storhetstid, i slutet av 1800-talet, så etablerades 77 glasbruk i hela landet och fler än hälften av dem hade sin verksamhet här hos oss i Småland.

Idag finns det åtminstone 16 glasbruk, glashyttor och studiohyttor i Glasriket. De är belägna förhållandevis tätt och har alla sina alldeles egna specialiteter och unika miljö. Några exempel på glasbruk och hyttor är: Glashyttan i Boda, Kosta glasbruk, Målerås Glasbruk, Mickejohans Konstglas, Nybro Glasbruk, Bergdalahyttan, Pukeberg Glasbruk, Skruf Glasbruk och Transjö Hytta.

Nybro glasbruk har funnits sedan år 1935 och är vår stolthet här i Nybro. Här görs det dricksglas för alla tillfällen och det läggs fokus på både form och funktion, likväl som färg. Det är just handmålat glas som är det karakteristiska för Nybro glasbruk. Kända klassiker härifrån är Sillskutan och Räktrålaren, båda designade av Paul Isling. Den som besöker vårt glasbruk här i Nybro kan passa på att shoppa loss till fabrikspriser. Här känner man alltid historiens vingslag och kan komma det fantastiska hantverket nära. Förutom glasbruket så har vi i Nybro förärats med det största hembygdsmuseet som finns i vårt avlånga land, nämligen Madesjö Hembygdsmuseum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *