James Bond i Nybro

bond_james_nybroNästan i alla fall! James Bond, Agent 007, är ju en fiktiv person eller närmare bestämt spion från Storbritannien som skapades år 1953 av Ian Fleming. Men här i Nybro har hans karaktär och filmerna uppmärksammats med ett alldeles eget museum. En del av oss säger att det är världens första James Bondmuseum, medan andra säger att det är världens största av sitt slag. Vilket som är sant låter vi vara osagt. Vi har hur som helst ett riktigt häftigt museum med Bond, James Bond i händelsernas centrum.

Här på James Bond Museum i Glasriket kan man beundra en massa saker som har med filmernas Agent 007 att göra. Här kan man strosa runt i sin egen takt och drömma sig bort till filmens värld; att titta på originalaffischer från samtliga James Bondfilmer, spionkameror, guldtackor, motorcyklar och bilar med mera, är spännande, intressant och kul. Ja, här finns såklart även ett Black Jackbord, vilket kanske inte till hundra överensstämmer med James Bonds prioriteringar. Som intressant kuriosa kan nämnas att hans favoritspel i ett antal filmer var Chemin-de-Fer, originalversionen av Baccarat. Hur som helst är det ett riktigt häftigt museum som finns i vår trevliga och vackra kommun.

Inte mindre än sex filmstjärnor har gestaltat James Bond från år 1962 tills idag: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan och Daniel Craig. Beroende på vilken generation man själv tillhör så tycker man troligen att den ene eller andre är den ”riktiga” Bond. Att Roger Moore nyligen har gått ur tiden gör sannolikt att vi alla lägger lite extra fokus på honom just nu.

Efter att ha tittat på alla coola prylar på James Bond Museum är steget inte långt till att vilja ta sig till närmsta bardisk eller restaurang för att beställa en martini cocktail, ”shaken, not stirred”.