Nybros hembygdsföreningar

Young AdultsÄr du som vi intresserad av historia och kulturarv så finns det inte mindre än sju hembygdsföreningar här i Nybro. Alla har de lite olika inriktningar och har bildats vid olika tidpunkter. Nybro Hembygdsförening bjuder på både museum och utställningar, man kan bland annat besöka vårt industrimuseum samt se hur folk bodde kring sekelskiftet för drygt hundra år sedan. Här finns också ett dräkt- och textilmuseum. Föreningens hemvist är i Qvarnaslät hembygdsgård vilken består av inte mindre än 12 byggnader. Miljön är sagolik och väl värt ett besök.

En annan och kanske den mest kända av våra hembygdsföreningar är Madesjö-Örsjö-Kristvalla Hembygdsförening, som för övrigt firar jubileumsår i år, närmare bestämt 60 år. Det är denna förening som har hand om Madesjö hembygdsmuseum, vilket drivs ideellt av föreningens engagerade medlemmar. Detta är ett museum som bara måste upplevas, men tänk på att det endast är möjligt på sommaren och att det är bäst att höra av sig först om ni är ett stort sällskap. Vintertid är museet stängt. Även om det skulle vara stängt när man är i närheten så kan man njuta av en fantastisk äng full av ekar, Klockarängen. Ja, den finns precis bakom museet och kyrkstallarna.

Här finns ytterligare fem hembygdsföreningar:

  • Bäckebo Hembygdsförening, som bildades år 1938 och där man bland annat kan fira Svenska flaggans dag och midsommarafton. Bäckebo har en marknad med en historia som går så långt tillbaka i tiden som till 1700-talet.
  • Hälleberga Hembygdsförening, från 1950.
  • Kråksmåla Hembygdsförening, bildades 1981.
  • Oskars Hembygdsförening har nyligen firat sin tioårsdag.
  • S:t Sigfrids Hembygdsförening, startade upp år 1976.

Ta reda på mer om våra hembygdsföreningar genom att höra av dig till dem eller läs på deras respektive hemsidor. Här finns något för alla som vill sätta sig in i hur folk och fä har levt här i Nybro genom tiderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *